Converse och basketens ambassadör

Den naturvita All Star-modellen är lika vedertagen inom skovärlden som 501:an i jeanssammanhang. Men varför kallar man också All Star för Chuck Taylor? Och vem var egentligen den där Chuck?

Converse är ett av de där anrika varumärkena. Företaget grundades redan 1908, och var faktiskt till en början en gummifabrikant. 1917 drog man igång skoproduktionen och de första sportskorna med gummisula föddes!

Utan tvivel är All Star, eller Chuck Taylor som den också kallas, Converses mest kända skomodell. Den kännetecknas av gummifronten, öljettsnörningen och framför allt av dekalen som bär Chuck Taylors namn på ankeln. Originalet var naturvitt med höga skaft. Varianten med låga skaft började tillverkas först på 50-talet. Fram till dags dato beräknar man att originalmodellen sålts i 600-700 miljoner exemplar, om man räknar med den spin-off som genererats i form av kopior.

All Star-modellen tillverkas på precis samma sätt idag som den alltid har gjort i Converses fabrik i Boston, USA. Varje par skor passerar genom 23 moment och blir på detta sätt unikt.

Successivt har nya modeller presenterats i Converses sortiment. Bland annat Jack Purcell – en modell som inte säljer så bra i Sverige. Denna sko användes flitigt att filmguden James Dean.

Converse spelade i princip ensamma på sportskobanan fram till 70-talet då Nike dök upp och tog upp kampen.

Men Chuck Taylor då?
Få har, genom ett så genuint engagemang, gjort reklam på ett lika naturligt sätt för en produkt som Chuck Taylor gjorde för Converses All Star. Det var också hans sätt att göra reklam för, och utveckla världens första riktiga basketsko som gjorde att han blev den första att namnge ett par sportskor.

Charles ”Chuck” Taylor föddes den 24 juni 1901 och växte upp utanför Columbus i Indiana där han också var basketstjärna i high-school. Efter high-school började han spela professionellt med lag i Ft. Wayne och Detroit. Han turnerade också runt i USA med Celtics och spelade för Buffalo Germans och Akron Firestones lag.

Taylor valde, turligt nog för Converse, All Star-modellen som sin sportsko. Hans intresse för skon och för basket som sport förde honom, 1921, till Converses kontor i Chicago i jakten på jobb. Han anställdes av Bob Pletz – en entusiastisk före detta fiskare och idrottsman som alltid gillade att träffa andra sportintresserade. Hans beslut att anställa Chuck Taylor banade väg för andra, kommande basketspelare delaktighet i Converses ledning.

Inom loppet av ett år ledde Taylors input till en lätt omstylning av All Star-modellen. Man lyckades helt enkelt göra skon ännu mer passande att använda i basketsammanhang. 1923 lade man till Chuck Taylors namn på ankeldekalen som en hyllning till hans förbättringar av skon.

Redan från början av sin Converse-karriär tog Taylor sina skor med ut på vägarna. Han förvarade sin personliga tillhörigheter på ett lager i Chicago och bodde mer eller mindre i sin bil. Med den åkte han till småstäder över hela Amerika, charmade lokala coacher, höll i små basketmässor och sålde skor. Han åkte samma rutt gång på gång; Amerikas coacher blev hans vänner, vilka han gärna hälsade på. Hans rundresande blev det ett sätt att leva.

Taylors mål i livet var att förbättra basketen för spelare, åskådare och tränare. Under sina Converse-år erhöll han mängder av priser för det han åstadkommit. Han blev också invald i The Sporting Goods Hall of Fame, 1958.

1968 pensionerade Taylor sig. Samma år invaldes han i The Basketball Hall of Fame. Som förste talesman för Converse förtjänade han sannerligen sin titel som basketens ambassadör. I juni 1969 dog Chuck Taylor vid en ålder av 68 år

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *